PREVENTIETEAM    ZEIST
Preventieteam-Zeist ; Coördinator tel: 0648000731 | 
Wat doen wij

PreventieteamsBuurtpreventie Wat doen wij

Doel buurtpreventieproject is het vergroten van het informeel toezicht. Daarmee neemt de sociale controle toe, wat bijdraagt aan de subjectieve en objectieve veiligheid. Projecten kunnen eventueel worden uitgebreid met woon- en leefregels. Daarbij kan corrigerend worden opgetreden aan de hand van gezamenlijk opgestelde woon- of leefregels. Hierdoor neemt de overlast af en de leefbaarheid toe.

Korte omschrijving

Buurtpreventieprojecten richten zich op de bewoners (potentiële slachtoffers) van een woonblok of van een buurt. Bewoners zetten zich op vrijwillige basis actief in voor het eigen woongebied. Zoals bij het doorgeven van ongeregeldheden aan bevoegde instanties, eventueel aangevuld met het uitvoeren van kleine opruim- en schoonmaakklusjes. De bewoners hebben tevens een actieve rol in het beheer van de buurt en maken daarover afspraken.

Regelmatig is er overleg met  de gemeente en de politie. De gebieden zijn herkenbaar door de borden ‘Attentie Buurtpreventie’.

Buurtpreventieprojecten zijn vroege voorlopers van projecten die zijn gericht op het vergroten van zelfredzaamheid van bewoners. Buurtpreventieprojecten zijn in sommige steden de voorbode geweest voor sociale vernieuwing en buurtbeheer.

Er wordt in de avond en nachtelijke uren gesurveilleerd in het Centrum en omgeving uitgaansgebieden, in Zeist-West in samenwerking met de moskee.  Meldingen van vandalisme en kleine criminaliteit zijn met meer dan 50 t/m 79 procent afgenomen.

Toepassing

Projecten Buurtpreventie zijn relatief makkelijk toepasbaar. De ervaring leert dat projecten makkelijker op te zetten zijn in buurten waar mensen zich redelijk betrokken en verantwoordelijk voelen. Daarnaast gaat het in de praktijk vaak om gebieden met een redelijk homogene bevolkingssamenstelling of gebieden waar een bewonerskern aanwezig is die dezelfde gedrevenheid heeft.


Buurtpreventie werkt samen aan leefbaarheid en veiligheid in de woonkernen door samen met de politie en de gemeente toezicht te houden in de buurt.  De teams richten zich op een buurt of wijk en variëren van 10 tot 15 deelnemers.

Door het succes in het centrum van zeist  is Buurtpreventie inmiddels uitgebreid naar meerdere wijken.

 

Het benodigde activiteitenbudget per buurtpreventieteam bedraagt een paar honderd euro per jaar. Daarnaast worden er nog kosten gemaakt voor veiligheidsjassen ,polo's, zaklantaarns, walkietalkies, enzovoort. Ook de capaciteit is redelijk te overzien.

Natuurlijk moeten bewoners bereid zijn om er energie in te steken. Dit is een belangrijke succes- of faalfactor. Maar ook instanties zoals gemeente en politie moeten capaciteit leveren. de gemeente Zeist heeft ook naar de buurtpreventieteams  coördinator aangesteld en daarbij kiezen voor een grotere inbreng van politie

Partij die het initiatief neemt

Bewoners, politie, gemeente.

Andere betrokken partijen

Woningcorporaties, winkeliers.

Resultaat

Bewoners in buurtpreventieprojecten hebben een grote invloed op de actiebereidheid van de andere bewoners bij het signaleren van criminaliteit en overlast. Zij vervullen een voorbeeldfunctie voor de overige bewoners. Doorgaans is na circa een jaar het aanzien van gebouw en woonomgeving zichtbaar verbeterd (netter, minder vervuild). Ook het gevoel van veiligheid bij de bewoners is veelal verbeterd. Tot slot blijkt doorgaans een vergroting van buurtbetrokkenheid onder de bewoners te ontstaan.

 de Preventieteams houden het in het oog!

 

^